Tiffany lámpa

Tiffany lámpa

A Tiffany lámpa

A díszüveg – beleértve többek között az üvegfestést, ólomüveget, fusion üveget és a Tiffany technikát is – napjainkban sem megy ki a divatból, inkább újra reneszánszát éli az egész világon. Ennek fő oka a tiffany lámpa megjelenése volt.

Mára az egyik legelterjedtebb dísztárgy amit Tiffany technikával készítünk, a lámpa.  A lakásban elhelyezve a legkülönlegesebb „ékszere” lesz szobáinak. Mivel színét, mintáját, méretét és formáját az Ön berendezésének stílusához alakítjuk, tökéletesen illeszkedni otthonához.

Aki még nem nézett meg alaposan egy ilyen lámpát, fel sem fedezhette az anyagában színezett üveg különleges tulajdonságát. Amikor lámpánk világit, az üveg nem ereszti át közvetlenül a fényt, hanem egész felületén eloszlik. Ettől úgy érezzük, mintha nem is a izzó, hanem maga az üveg világítana. Páratlan élmény!

lámpa

A képillusztráció az alábbi oldalról való: Forrás

A fény fontosságról,  életünkre gyakorolt hatásáról már sokan hallottak. Egy gyönyörű színes lámpa hatással lehet , akár meg is változtathatja hangulatát. Környezetében nem az a célja, hogy a természetes fényt pótolja, hanem fényével ellazulást, kikapcsolódást, kellemes közérzetet teremt.

Cégünk és a lámpabúra készítés

A Tiffany Design Bt. már a 90-es évek óta foglalkozik tiffany üveg készítéssel. Kezdetektől fogva nem mennyiségben, hanem minőségben, vásárlóink elégedettségében kívántunk sikereket elérni. Megrendelőink nem egyet választanak ki az általunk előre elkészített kínálatból, hanem közös konzultációk során tervezzük meg a számukra legideálisabb lámpabúrát. A választás megkönnyítése érdekében összegyűjtöttük a leggyakoribb lámpabúrák mintázatait, melyeket katalógusba foglalva, a főbb paraméterek illetve a kivitelezés becsült összegének megjelenítésével megtalálhatnak itt: Tiffany Lámpa Katalógus.

Ennek a jól bevált folyamatnak eredményeképp ügyfeleink tényleg az otthonukhoz illő, mintázatukban is hozzájuk fűződő lámpát kapnak, mely nem hasonlítható össze a sorozatban gyártott vagy kínai tiffany lámpák “egyediségével”.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, forduljon hozzánk bizalommal, elérhetőségeink itt találhatók. Ha pedig még nem döntötte el milyen lámpát látna szívesen otthonában a továbbiakban ehhez nyújtunk segítséget képekkel, információkkal és tanácsokkal.

Hogyan készül a Tiffany lámpa?

A tiffany lámpák elkészítése aprólékos, időigényes feladat. A tervezés után sablont készítünk és ez alapján vágjuk,majd csiszoljuk a kívánt formára a lámpát alkotó egyes üvegdarabokat. A forrasztáshoz rézfóliával bevonjuk. Az ilyen módon elkészített lámpát bronz vagy fekete színűre patinázzuk a forrasztások mentén és alapos tisztítás után már össze is szerelhető.

Mire érdemes odafigyelnünk a lámpa kiválasztásakor?

A tiffany lámpák terén is manapság már óriási árverseny tapasztalható.

  • Próbáljuk megtudni, honnan származik a lámpa. Az olcsóbb lámpákkal úgy járhatunk, hogy bár szabad szemmel nem vehető észre a különbség, más minőségű alapanyagokból készülhetnek. A tradicionális cégektől vásárolt üvegekből készült lámpáknál garantált minőség kerül az otthonába. A legnagyobb gondot a  – szín árnyalatokon kívül – a üveg feszültségi tényezője okozza. A megfelelően gyártott üvegeknél gondoskodnak róla, hogy azok feszültség mentesítve legyenek, ne maradjanak olyan csomópontok, merevségek az üvegben, amik indokolatlanul törékennyé teszik.
  • Nézzük meg alaposan, hogy az üvegdarabok mennyire illeszkednek egymáshoz. Ezt onnan fogjuk látni, hogy az üvegdarabok széleit megvizsgálva, nem töredezett, lepattogzott, hanem a mintát alkotó szépen eldolgozott vonalakat fogunk látni, amire került a fólia. Ez a pontosság apróságnak tűnik ugyan, de összhatásában mégis nagyon sokat számít, amikor a lámpánkban gyönyörködünk. Természetesen nem lesz minden forrasztási vonal tökéletesen egyforma, mivel kézi munkáról és nem gépekkel gyártott üvegdarabokból építjük fel a lámpát.
  •  Nézzük meg a forrasztás felületét. Egy hozzáértő ember sima felületet képez, amiből nem állnak ki hegyes, szúrós részek, nincsenek benne „buborékok” és csomók. Ezek a kontúrok nagyon elcsúfíthatják még a legszebb színekből összerakott lámpát is.
  • Vizsgáljuk meg, hogy megfelelő alapanyagból készült-e a lámpánkat tartó talp. Az igazi, értékes darabok bronzból készülnek, patinázással. Legkönnyebben jelentős súlyáról tudjuk felismerni. Gyengébb anyagból készült talp a lámpánk búrájának súlya alatt deformálódhat vagy nem adja meg a kellő stabilitást, így lámpánk borulékony lesz és könnyen összetörik.

Színek és lámpák:

A színek kiválasztásakor érdemes nem csak a környezetet megvizsgálnunk, hanem az Ön személyiségét is, hisz csak így lesz Önre olyan pozitív hatással, hogy kellemesen érezze magát. Mindeninek megvannak a saját színei, amit kedvel.

Néhány alapszín hatása:

piros lámpaPIROS: optimista, aktív tevékenységre serkentő, a forróság, mozgás, harc, szenvedélyes élet színe. Mindenkire hatással van. Nem javasoljuk Önnek, ha érzelmileg labilis, könnyen indulatossá válik.

 

orangeNARANCS SÁRGA: sugárzó, fényes, a tűz és a nap melegségének színe. Nem olyan agresszív és szenvedélyes, mint a piros, de kellemes, vidám érzelemserkentő szín. Segíthet a fáradtság , rossz hangulat leküzdésében.

 

sárga lámpaSÁRGA: a fény és az optimizmus színe, mely felfrissít, tevékenységre serkent és megfoszt a félelemtől. Megőrzi az éberséget, fokozza a koncentrációt, az alkotókészséget és bölcsességet jelképez. Kellemesen hat az idegrendszerre.

 

zöld lámpaZÖLD: Az egészség színeként is emlegetik. A békesség, nyugalom, pihenés, elmélkedés színe (ellentétes a pirossal). Mivel nyugtató hatású, használata a fürdőszobában és a hálószobában a legmegfelelőbb. Hatékony személyes egyensúly megteremtésében, megszünteti a kimerültséget és álmatlanságot.

 

blue lámpaKÉK: derűs, friss, könnyed a légkör színe, áttetsző, szellős, távoli, csendes, nyugodt …(ellentétes a sárga színnel, a zölddel pedig erősítik egymás hatását) Nyugtatóan hat, szellemi tevékenységre,  koncentrálásra, befelé való irányultságra késztet- a békesség és a pihenés színeként jellemzik.

 

lila lámpLILA: a kék és a piros szín ötvözete, a békességet, eltávolodást, szellemiséget sugárzó, kék szín…..valamint a piros szín által magában rejtett mozgás, szenvedély, életerő, energia…

 

whiteFEHÉR: a világosság színe. Világosságot, szüzességet és tisztaságot, valamint új kezdetet, a születést jelképezi. A fehér színre általában pozitív a visszajelzésünk.