Húsvéti díszüvegek

Húsvét vasárnap

Biztosan mindenki észrevette már, hogy a dátum évről évre változik. A Húsvét megünneplésének napja sokáig vita tárgya volt. A húsvétot egyöntetűen vasárnap kell ünnepelni, ez pedig a tavaszi napéjegyenlőséget – vagyis március 21-ét – követő holdtölte utáni első vasárnap. Ha a holdtölte vasárnapra esik, akkor a húsvétot a következő vasárnap kell megtartani. 2015-ben április 5. Húsvét vasárnap.

Néhány szimbólum jelentése

Nyúl

Ma a legtöbb gyerek úgy tudja, hogy a „nyuszi hozza” anyuszi húsvéti ajándékot, amit bokrok tövében elkészített, madárfészekhez hasonló kis fészekben, kosárkában helyeznek el. Eredete igen érdekes, a húsvéti Holdban egy nyúl képét vélték felfedezni, azonkívül a nyúl maga is termékenység szimbólummá lett, rendkívüli szaporasága okán.

Tojás

A tojás ősi termékenység szimbólum, szinte img028minden népnél fellelhető. A születés, a teremtés, a megújhodás jelképe. A kereszténységben a feltámadás szimbóluma lett. Krisztus úgy törte fel feltámadáskor a sziklasírt, miként a kifejlődött madár az őt fogva tartó tojás héját – szól a hasonlat.

Barka

Jézus Jeruzsálembe való bevonulásakor az imagesemberek ruhájukat és lombos ágakat terítettek a Megváltó elé az útra, ma ennek emlékére barkát szentelnek a templomokban. De a barkavirág mást is jelképez. Ahogyan véget ér a böjti időszak, úgy ér véget a tél is. A húsvét egyben az újjászülető természetnek is az ünnepe.

Húsvéti dekoráció

A húsvét megünneplése napjainkban egyre jobban hasonlít a karácsonyra. Feldíszítjük az ajtót, friss, tavaszi virág és barka kerül az asztalra, még ajándékozni is szokás természetesen a húsvéti tojások mellett.

Erre azért van szükségünk, hogy egy kicsit megpihenjünk, kiszakadjunk a hétköznapokból, új színeket vigyünk a környezetünkbe, amitől a közérzetünk is megváltozik. Vidámabbnak, frissebbnek érezzük magunkat. Nem csak a lakóterünk, hanem ezzel kicsit mi is újjászületünk.

Ha nem akar minden évben új dekorációra költeni, ajánljuk termékeinket, melyek méltó díszei lehetnek lakásának. Az alábbi képeken bemutatott tárgyak megrendelésre készülnek, csak ízelítő a lehetőségekből.