Tiffany lámpa sík panelekből

Panelekből álló Tiffany lámpa

Kevés dolog van a világon, ami szebb, mint egy ólomüveg lámpa búra. Persze nem olyan egyszerű az elkészítése, mint a hagyományos sík üvegeknek. Hiszen itt térben kell tervezni és az összeállításhoz is kell egy kis ötletesség.

Hogyan készül?

A legkézenfekvőbb megoldás, amikor sík panelekből készül a lámpa a következő módon:

A sablon elkészítése

A lámpánál különösen fontos a pontosság, nem elfogadható az „elég jó”, mert különben az elemeket nehezen vagy egyáltalán nem lehet egymáshoz illeszteni. A mintát még akkor is érdemes ellenőrizni, ha egy könyvben találtuk. A szimmetria ellenőrzése itt elengedhetetlen!

A sablont kartonból készítjük. Ha a mintázat indokolja, nem csak sorszámokat, hanem irányvonalakat is felrajzolunk, ha szeretnénk elkerülni az összevisszaságot. Kivágáskor, ha nincs speciális ollónk, egy közepes vonal mindkét oldalán végig kell vágni a sablont. Ha a kivágott darabokat az eredeti rajzra helyezzük, mindenhol látszania kell a vonalnak.

Tiffany szív

 

Készítünk egy keretet

Kis fa lécekből készítünk a méret alapján egy befoglaló keretet. Nagyon ügyelni kell a pontosságra! Ezzel előkészültünk a munkához.

Üvegvágás és panelek elkészítése

Fóliázás előtt a panel minden darabját kivágjuk üvegből és lecsiszoljuk, majd elkészítjük szinte teljesen készre. Ez nagyon jó érzés! Az oldalaknál minden esetben fontos, hogy az üvegdarabok szorosan hozzáérjenek a kerethez. A szélső vonalak kivételével összeforrasztjuk, és utána alaposan letisztítjuk akár szappanos vízzel és megszárítjuk. Ellenőrizzük, hogy az oldalak pontosan egyformák legyenek.

Elkészült elemek

Panelek összeillesztése

A megfelelő sorrendben egymás mellé rendezzük az elemeket. A külső része lesz felfelé és egy rugalmas szalaggal alul és felül körbe ragasztjuk. A szigetelő szalag sajnos nem megfelelő, mert nem tapad eléggé és így könnyen összetörhet a már kész panelünk. Jól tapadó, maszkoló szalag az ideális. Óvatosan felemeljük és az alsó széleken kezdjük összeforrasztani, majd felül a panelek találkozásánál és középen, hogy elég erős legyen ahhoz, hogy önállóan is megálljon.

A forrasztást belül fojtatjuk és ráillesztjük a „sapkát”. Alapos tisztítás után patinázzuk. Nincs más hátra, mint felszerelni a lámpatestre és gyönyörködni benne.

Valentin lámpa

  További képek az internetről: