Térelválasztó ablak

Díszüvegek ápolása fekete patinával

Hogyan készül?

Egy nagyon gyakori kérdésre ad választ ez a rövid, képekkel illusztrált leírás.

Felmérjük az ablak helyét. Érdemes több ponton is megmérni, mert főleg a régebben készült ablakoknál nem mindig párhuzamosak az oldalak. Ha szükségesnek látjuk, még a szögeket is lemérhetjük. Egy nagyon gyakori kérdésre ad választ ez a rövid, képekkel illusztrált leírás

Mivel jelen esetben fontos volt, hogy a fürdőben levő cső az ablak másik oldaláról ne látszódjon, olyan szerkezetű üvegeket választottunk ki, melyek a fényt áteresztik, de eltakarják a csövet.

Az üveg terve:

Fürdőszoba ablak számítógéppek készüt terve

Jelen esetben az interneten illetve katalógusokból kerestünk mintát. A színeket a már meglévő berendezéshez igazítottuk. A megrendelő számára szimpatikus volt a barna és annak árnyalatai, ehhez jól igazodó szürke üveg és egy kevés piros, ami „mozgást”, elevenséget visz a geometrikus formákba.

Az üveg sablonjának elkészítése

Tiffany üveg készítése sablon alapján

A rajzból elkészítettük a számozott sablonokat, ami alapján kivágtuk az üveget. Ebben a stádiumban a kép egy kirakós játékhoz hasonlít a legjobban, míg minden darab a helyére kerül.

Rézfóliázás:

Tiffany üveg fóliázása

Az üvegdarabokat forrasztással illesztjük egymáshoz. Ehhez arra van szükség, hogy mindegyiket körbe ragasszunk réz fóliával. Ekkor már lehet gyönyörködni a munkában.

Az üveg forrasztásának előkészítése

Az ólomüveg forrasztása

A méretet pontosan figyelembe véve a darabokat egymáshoz illesztjük a forrasztáshoz. Itt én kis ragasztó csíkokkal fogtam össze őket, hogy ne mozduljanak el munka közben.

Forrasztás:

Cin és ón keverékével készítjük el a forrasztást. Forrasztó vízzel bekenjük egy ecset segítségével az összeillesztendő részeket, és először csak a vonalak találkozásánál, utána az egészet végigfuttatjuk.  Ebben a fázisban különösen fontos a jó szellőztetés megoldása. A felület kicsit domború lesz.

Ólomüveg forrasztása

Patinázás:

Díszüvegek ápolása fekete patinával

Alapos tisztítás és szárítás után a forrasztásokat patinával vonjuk be, ami ebben az estben fekete színű. Nem csak esztétikai szerepe van, hanem a korrózió ellen is megvédi a képünket.

Az összeállított üvegkép:

Világító tiffany üveg egy lámpa fényében

Forrasztás után lehet legelőször felemelni az üveget és megnézni, hogyan fog kinézni, ha át tud jönni rajta a fény.

A beszerelt térelválasztó ablak:

Az üveg helyét már az asztalos előkészítette. Legtöbb esetben takaró lécekkel hátulról kerül rögzítésre a keretben az üveg. A tisztítása nem tér el a hagyományos ablakpucolási módszertől.

Térelválasztó ablak

Világító ablakok

Ebben a szobában volt még egy ablak gyönyörű kilátással, amit nem szerettünk volna eltakarni. A fenti részében azonban nagyon szépen mutat a díszüveg, aminek mintája megegyezik a kis ablakéval. Mivel itt már készen voltak a hőszigetelt üvegek, a díszüveget elé építettük be.

Világító Tiffany üveg ablak

A különböző napszakokban a fény is mindig másképp világítja meg az üveg képet.Persze mi nem maradtunk ott annyi ideig, így csak egy képet mutatok erről: