A világ legnagyobb díszüvegei I.

Ma már Magyarországon is rengetegen foglalkoznak Tiffany és Ólomüveg készítéssel, azonban már a szakmában is számos tévhit kering, az egyik ilyen érdekes kérdés: mekkora az a legnagyobb méretű üveg, amely még elkészíthető?

Természetesen a válasz cseppet összetett, hiszen az egybefüggő, elválasztás nélküli üvegmunkáknak van felső határa, leginkább a forrasztások szilárdságából kifolyólag. Azonban megfelelő tervezéssel és a keretbe kellően elhelyezett üveget merevítő osztásokkal  gyakorlatilag bármekkora felület büvegezhető. Ezt demonstrálva gyűjtöttük össze a világ leghatalmasabb üvegcsodáit cikksorozatunkban, mintegy érdekesség gyanánt.

A világ legnagyobb ólomüvege (Illinois, US)

resurrection-gallery-lielasus

A Guiness rekordok könyve szerint a világ legnagyobb ólomüvege a Resurrection Cemetery mauzóleumban található, mely egy több mint 2000 négyzetméteres felületet borít be. Az üveg építését a 60-as évek elején kezdte meg a Pickel Studio és pontosan 2448 panelből készült. Az épület középkori hatást kelt, mivel leginkább román és görög stílusjegyeket őriz.

A mauzóleum második és harmadik emeletén csak lenyűgöző üvegfalak dominálnak. Az ablakok gyönyörű vörös, zöld, narancssárga helyenként kék színei tarka fénnyel árasztják el a folyosókat. Az üvegtáblák többsége vallásos témájú, de fellelhető néhány váratlan jelenet is. Ilyen témák például a dinoszauruszok, repülők, űrhajók sőt van amin egy jellegzetes atomrobbanást követő gombafelhő van megörökítve.

Néhány kép a műalkotásról: