Csodálatos ólomüvegek Budapesten I.

Szt. Gellért Gyógyfürdő

A világszínvonalú Szt. Gellért Gyógyfürdő Budapest egyik legrégebbi fürdőhelyén, a Gellért-hegy lábánál, a Szabadság-híd budai hídfőjénél található. Története már a Törökökkel kezdődött, akik nagy előszeretettel használták a forrás vizét, amit akkor még „Sáros fürdőnek” neveztek a medence alján lerakódott iszap miatt.

Megsemmisült üvegek

A fürdőt 1912-18 között építették szecessziós stílusban. A II. világháborúban azonban találat érte, és megsemmisültek a kupola két oldalán sorakozó hatalmas színes üvegablakok is, amelyek helyére “ideiglenesen” egyszerű drótüveget építettek be a háborús károk rendezésekor. A Gellért-komplexum felújításának keretében olyan ólomüveg ablakok kerültek a helyükre a Gellért fürdő előcsarnokában, amelyeket még addig soha nem láthatott a nagyközönség.


A fürdő és szálló

Rekonstrukció

A tíz alkotás nem az eredeti minták rekonstrukciója, hanem a negyvenes évek második felének megfelelő stílusjegyeket hordozza magán. A pótlást az akkori megrendelő a beépítés helyett, inkább egy raktárban helyezte el. Az absztrakt alakok, Baksa József festőművész által 1974-ben tervezett modern alkotások. A mennyezethez közeli színes üvegeken áttörő fény pedig kétségtelenül kellemessé teszi a hangulatot. Csodás látvány a fények játéka.

Előcsarnok

 

Még néhány kép az internetről: