3 lenyűgöző üveg napjainkból

mapparium-boston

Sokan tudják, hogy az ólomüvegek aranykorának a késő középkor számít mikor is egyre több templom sőt katedrális ablakát illetve boltozatát kezdték el díszíteni különböző üvegcsodákkal. Ekkoriban az egyházak hatalmas pénzösszegeket fektettek ezekbe az építkezésekbe, és a legkülönfélébb műszaki megoldásokat kihasználva építettek monumentális üvegalkotásaikat.

Sokkal később szivárgott csak át a művészet ezen ága Amerikába, ahol az évek során felhalmozott rengeteg tapasztalatot, tervezési és kivitelezési technikákat továbbfejlesztve gyakran méglenyűgözőbb mesterművek kerültek napvilágra.

Cikkünk a teljesség igénye nélkül kedvcsinálóként igyekszik bemutatni 3 olyan leglenyűgöző színesüveg alkotást a világ minden tájáról, melyek sokkal inkább a közelmúltban, mint a középkorban épültek.

1. A Grossmünster katedrális ablakai  (Svájc)

A Grossmünster katedrális ablakai  (Svájc)

Kezdenénk is egy nem is olyan régen készült műremekkel, a Grossmünster katedrális ablakaival.

2009-ben határozta el magát a Grossmünsteri apátság (mely egyike a három legnagyobb templomnak Zürich-ben), hogy 12 új csodálatos ablakkal gazdagítja épületét Sigmar Polke együttműködésével.

A német származású üvegművész a templom nyugati felét varázsolhatta újjá összesen 7 ablakkal, melyekbe egyedi gyártástechnológiával achát ásványok metszeteit is elhelyezte. Ezektől a kristályoktól alkotása méginkább lenyűgözőnek hat.

 

2. A Holland Hang és Kép Intézet üveg ablakai (Hollandia)

holland-hang-es-kep-intezet-ablakai

A második helyen még mindig a modern művészet egyik remekművét említenénk meg. Az épületet tervezésében és kivitelezésében a Neutelings Riedijk Architects (NRA) neve alatt számos építész képviseltette magát azonban köztük is talán a legnagyobb szerepet Rem Koolhaas neves dán építész vállalta fel.

Az épület minden panelje egy-egy  ólomüveg panel, melynek mindegyike egy híres kép lenyomatát jeleníti meg a Holland Televíziózás történetéből.

Tehát  mintázata miatt már maga az épület is egy lenyűgöző kiállítás, azonban az ólomüvegek millió színben világítanak, amint fény hatol át rajtuk. Ez egy csodálatos kivétel, hiszen általa a mai modern építészetben is találunk egy középkori templomhoz hasonló hatást elérő épületet. Érdekesség azonban, hogy mivel ennek az épületnek már ablakok helyett a falait díszítik ólomüvegek sokkal világosabb az épület belső kialakítása.

3. Ólomüveg földgömb kupola (Boston, MA)

Mappárium (Boston, MA) - Üvegföldgömb

Számos üvegkupolát építettek már, melyeket leginkább vallásos témák ihlettek, de ez a műremek már első ránézésre is kiemelkedik az épületek sorából. A “Mappárium” egy gömb alakú üvegszoba, mely a föld térképét ábrázolja az 1935-ös politikai határokkal.

A különleges üveggömb felülete visszaveri a hangokat és különleges akusztikai élményt biztosít a látogatók számára. Egy figyelemre méltó “suttogó galéria” lett az építményből, hiszen ha a látogatók a híd két ellentétes végén állnak is úgy hallják a beszélgetést, mintha egymás mellett állnának.

Az üveg úgy lett megtervezve és kivitelezve, hogy a látható országok földrajzilag is pontos mását adják a valóságnak. Ebben sokat segített a gömb felület, azonban érdekessége, hogy amennyiben a térképet a gömbön kívülről csodáljuk meg egyes távolságok torznak tűnhetnek.